
Pierwsze wytwory przypominające lody wyrabiano w Chinach około 200 roku p.n.e., kiedy mieszankę mleka i ryżu zamrożono pakując ją w śnieg. W starożytnym Rzymie Cesarze posyłali niewolników na górskie szczyty, aby sprowadzili świeży śnieg, który następnie był aromatyzowany i służył jako wczesna forma lodów. Podobno Karol I, król Anglii, oferował swojemu kucharzowi 500 funtów rocznie, aby utrzymał przepis na lody w tajemnicy przed resztą Anglii. Uważa się, że Marco Polo, wenecki kupiec i podróżnik, podczas podróży do Chin widział lody i sprowadził je do Włoch.
Produkcja lodów w Polsce i w Europie
Polska należy do czołówki europejskich producentów lodów. W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano ponad 152 mln litrów lodów. Jest to siódma pozycja w Europie pod względem wielkości produkcji lodów. Najwięcej lodów wyprodukowano w Niemczech (prawie 642 mln litrów) oraz we Francji (515,5) i Włoszech (509,5).
Zeszłoroczna wielkość produkcji lodów w Polsce jest aż o 33% niższa niż w roku 2019 i jest to największy spadek produkcji r/r w analizowanych krajach. W ostatnich latach najwięcej lodów wyprodukowaliśmy w 2016 roku. Wielkość produkcji lodów wyniosła wtedy prawie 264 mln litrów i był to piąty wynik w Europie.